Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | BejelentkezésRSS hírforrás

Napirend a nyaralás alatt

| Blog | június 24, 2008

A gyerekeket megzavarja a nyaralás, minél kisebbek, annál jobban. Számukra a biztonságot még a megszokott környezet és a napi rutin jelenti, ezért minél jobban felborul a megszokott rend, annál nehezebben dolgozzák fel a környezetváltozást. Mit tehetünk, hogy ezeket a mellékhatásokat elkerüljük?

Jó választás Az egészen kicsi babákat még nem zavarja meg sem a hosszabb utazás, sem a környezetváltozás, de azért itt is lehetnek egyéni eltérések. Vannak olyan kicsik, akik alapból nem szeretik, ha megborul a megszokott rend – ha a hétköznapokban ezt tapasztalod, biztos, hogy a nyaralás alatt is jelentkezni fog ez a probléma.

Fél éves kor után a nyugodtabb babákat is felzaklathatja a hosszabb utazás: ők már mozogni szeretnének, kedvükre játszani és a kor előrehaladtával egyre nehezebben viselik a kötöttségeket pl. azt, ha órákig egy helyben kell ülni. Nagyjából másfél-2 éves kortól, amikor a kicsit már lekötik a szellemi foglalatosságok is, jobban viseli már a gyerkőc azt is, ha órákig egy helyben kell ülnie, és elfoglalja magát játékkal, mesével, beszélgetéssel is.


Üdülőtelep Horvátország

A hely megválasztása nagyon fontos, ha a szállás otthonos, a kicsi szabadon mozoghat, nem kell folyton a nyomában lenni azt lesve, mikor ver le valamit, mikor keveredik veszélyes terepre, akkor ő is jobban fogja viselni a környezetváltozást.

Fontos, hogy mi is nyugodtak legyünk. Ha aggódunk a nyaralás miatt, akkor egyrészt mi sem pihenjük ki magunkat, másrészt a gyerek is érzi rajtunk a feszültséget és ő is nyugtalanabb lesz.

A szoktatás nagyon fontos. Ha otthon nem járunk idegen helyre, nem találkozik a kicsi idegen emberekkel, ha nem változatos a programja, akkor jobban felkavarja az életét a nyaralás, mintha rendszeresen jár közösségbe, idegen helyekre.

Mellékhatások

Nagyjából 6 éves korig az utazás és az új hely felzaklathatja a gyereket. Alvászavarok, nyűgösebb alvás, a délutáni alvás kimaradása, indokolatlan fáradtság vagy éppen álmatlanság, felpörgés jelentkezhet. Gyakori, hogy étvágybeli változások is bekövetkeznek, túl keveset vagy éppen túl sokat eszik a kicsi a nyaralás alatt, illetve válogatóssá válhat.
A viselkedése a megszokottnál nyűgösebb, nyafogósabb lehet, jobban igényli a szülői közelséget, dédelgetést.
Ideiglenesen lehetséges, hogy a már szobatiszta gyerek is bepisil, vagy a sok élmény hatására elfelejt szólni, ha pisilni-kakilni kell.

Hogyan kerüljük el?

Jól gondoljuk végig, mennyire hosszú az út és azt hogyan vitelezzük ki úgy, hogy a baba számára se legyen megerőltető. Ha gyermekünk éppen az örökmozgó mászástanulás-felállás-járástanulás időszakában van (kb. 8-14 hónapos kor között), akkor ne vállalkozzunk félnapos autóútra, illetve ha igen, akkor számoljunk azzal, hogy legalább óránként meg kell majd állnunk, hogy kimozoghassa magát. Érdemes hajnalban vagy a délutáni alvásidőben elindulni, hogy legalább az út egy részében aludjon a baba.

A baba nyaralásának fontos része a szállás megválasztása is. Ha a szállás kényelmes, otthonos, akkor mi és a baba is biztonsággal mozog majd benne.

Nagyon lényeges, hogy ragaszkodjunk az otthoni napirendhez. Ha otthon délután szokott aludni, akkor most se hagyjuk ki és az étkezések időpontját is a megszokottak szerint tartsuk be. Az üdülés alatt hajlamos az ember engedni a gyeplőn, de a babának ezzel nem teszünk jót, éppen ellenkezőleg: inkább összekavarjuk, hiszen az új hely mellett az új napirendet is meg kell szoknia.


Üdülőtelep Horvátország

  

8186 megtekintés összesen, 1 ma

  

Fizetett hirdetések (x)

Az űrlap használatával szóljon hozzá!

 • Utószezon

  Szerző: - augusztus 26, 2008 - 0 Hozzászólás

  Az utószezon tényleg jó! Vagy inkább úgy mondanám, sokkal több előnye van, mint hátránya! De nézzük inkább az előnyöket! A babák általában úgyis otthon va...

 • Napirend a nyaralás alatt

  Szerző: - június 24, 2008 - 0 Hozzászólás

  A gyerekeket megzavarja a nyaralás, minél kisebbek, annál jobban. Számukra a biztonságot még a megszokott környezet és a napi rutin jelenti, ezért minél jobban ...

 • Mit vigyünk magunkkal a strandra?

  Szerző: - június 25, 2008 - 0 Hozzászólás

  Mielőtt a fél házat összecsomagolnánk, érdemes átgondolni néhány dolgot, hogy valóban csak a fontos dolgokat pakoljuk a táskánkba, azok viszont mind ottlegyenek...

 • Mit fog fel a baba?

  Szerző: - július 22, 2008 - 0 Hozzászólás

  A nyaralás a baba számára sokkal kevésbé kellemes élmény, mint a szüleinek, neki mindegy milyen divatos úticélt látogatunk meg, csak az a fontos, a szülei vele ...

 • Mi is érezzük jól magunkat!

  Szerző: - július 4, 2008 - 0 Hozzászólás

  Mikor babával, kisgyerekkel tervezzük a nyaralást, elsősorban az ő igényeit tartjuk szem előtt. Ez természetes, de nem szabad mindennek erről szólnia, a nyaralá...